CASA DE LA MALUL MARII

3.tif

Terenul se bucură de o poziție spectaculoasă. Acesta face parte dintr-o parcelare nouă și este situat vis-a-vis de unul dintre cele mai importante parcuri ale orașului Mangalia având vedere spre mare, faleză și plaje cu nisip.

Elementele prioritare în procesul de proiectare au fost integrarea investiției în țesutul construit și comunicarea clădirii cu elementele cadrului natural. Casa îmbină texturile naturale cu cele specifice zonei, împrumutând materiale caracteristice arhitecturii tradiționale dobrogene: tencuieli și zugrăveli simple în culoare albă, învelitoare cu olane ceramice, accente de piatră brută și lemn.

            Armonia între arhitectura contemporană și elementele limbajului arhitectural dobrogean este realizată fără a neglija comunicarea dintre spațiul interior și elementele naturale dominante.

            Comunicarea spațiului interior cu exteriorul este definită prin spațiile intermediare de tip logie, prin terasa generoasă dar și cu ajutorul suprafețelor vitrate de mari dimensiuni.

            Estetica fațadelor a fost inspirată din orizontul mării. Fațadele sunt dominate de registrul orizontal, contrastul plin-gol și cornișa lată. Consolele ce depașesc amprenta parterului și logiile alternante crează impresia de imponderabilitate a volumului.            Soluția planimetrică a fost generată de orientarea față de punctele cardinale, legatura cu elementele naturale, relația public-privat și cerințele beneficiarului. Parterul găzduiește zona de zi, două băi și un dormitor destinat musafirilor. Etajul este format din trei dormitoare, două băi și un spațiu comun destinat familiei.

            Cele două zone de zi prezente la nivelul parterului și etajului sunt tratate diferit. Zona de zi formată din living, dining, bucătarie și terasă, situată la parter, este strâns legată de spațiul verde, privat, aflat pe latura sudică a terenului.Terasa reprezintă elementul de legătură dintre interior și exterior. Suprafețele vitrate mari, neîntrerupte de praguri și finisajul pardoselii ce se continuă pe terasă contribuie la extinderea zonei de zi în gradina privată situată pe latura sudică a terenului. Al doilea spațiu comun este situat la etaj și este format dintr-o cameră destinată familiei și o logie de colț. Încăperile ce sunt orientate spre spațul public beneficiază de suprafețe vitrate mari, dispuse pe orizontală.

            Legatura cu marea este marcată de logia generoasă ce permite o încântare fonică și vizuală asupra elementelor naturale dominante.

1-3000x3000
7
1
5
Arhitectura, proiect, locuinta individuala, casa
4
6
3
2
8
Plan Parter
Fatada Nord
Plan etaj
Fatada Vest
Fatada Sud
Plan Subsol
Fatada Est
Plan situatie