top of page

REMODELARE LOCUINTA INDIVIDUALA URBANA

01.jpg

În țesutul urban dens construit din zona centrală a capitalei, pe un teren de dimensiuni mici și forma neregulată, a fost strecurată in perioada interbelica o construcție de mici dimensiuni, cu incăperi întunecate.

            Beneficiarul investiției a dorit să dispună de toate avantajele unei locuințe individuale, fară a face compromisuri la facilitațile urbane aflate in proximitate. Astfel, o clădire interbelică, fară valoare arhitecturală, capată o estetică contemporană. Prin tema de proiect s-a cerut extinderea spațiului de locuit și adaptarea spațiilor conform necesitaților actuale.

            Volumul inițial este alcătuit din două corpuri alipite, ce au dimensiuni, tip de acoperire și funcțiuni diferite: primul corp este sub formă de prismă, cu acoperiș de tip terasă și spații vitrate foarte mici. Al doilea corp este compus din camerele locuibile, dispuse sub formă de "L" iar învelitoarea este de tip șarpantă.

            In urma intervenției, s-a propus evidențierea contrastului dintre cele două volume distincte ce reprezintă trasatura principală a construcției inițiale si realizarea unei articulații intre cele două, ce marchează accesul principal.

Soluția planimetrică a fost generată de amprenta construcției inițiale, relația public-privat, soluția de consolidare si relația pe care construcțiile învecinate o au cu investiția propusă.

            Corpul sub formă de prismă ce găzduieste bucătaria si un grup sanitar, reprezintă primul contact vizual. Acesta are finisajul din căramidă aparentă ce aminteste de construcția inițială. Problema încaperilor întunecate a fost rezolvată prin creerea a trei suprafețe vitrate înguste și înalte, acestea avand și rol de "filtrare" a vizibilității dinspre locuința învecinată de pe latura vestică. Al patrulea gol este desfășurat pe orizontală și situat spre curtea principală. Acest volum din caramidă aparentă, aflat în prim plan, se proiectează pe fundalul alb, al construcției situate în planul al doilea și desfasurată pe doua niveluri.

            Extinderea spațiului locuibil a fost realizată prin mansardarea celui de-al doliea corp. La parter a fost amenajată zona de zi compusă din living si dining, separate vizual de circulația verticală, iar etajul este format din doua dormitoare si o baie. Suprafețele vitrate inițale, situate la parter, au fost înălțate și orientate spre curtea privată în timp ce suprafețele vitrate de la nivelul superior au orientare nord-vest, spre terasa exterioară. Panta mare a acoperișului și orientarea suprafețelor vitrate a rezultat din constrângerile generate de sit. Propunerea nu modifică modul de  insorire a construcției invecinate pe latura vestică și permite alipirea la calcan a construcției situată pe latura estică.

            Prin modul de amplasarea al construcției in sit, spațiul exterior a fost împarțit în două curți cu funcțiuni diferite și o terasă aflată la nivelul superior. Prima curte are rol de acces și parcare. Această reprezintă spațiul tampon dintre public si privat. A doua curte are rol de petrecere a timpului în familie și este strans legată de zona de zi.

            Comunicarea spațiului interior cu exteriorul este definită cu ajutorul terasei generoase aflate la nivelul superior, dar și cu ajutorul suprafețelor vitrate de mari dimensiuni orientate spre cele două curți cu funcțiuni diferite.

02.
01_patrat
03
06
01
04
sf. treime - 2022.11.07 - Picture # 3 copy
05
11. Fatada Nord
09
10
14
07
bottom of page